Vedonlyönti on muuttunut paljon viime vuosina

Vedonlyöntiä on Suomessa harrastettu aina runsaasti, mutta noin menneen 20-vuoden aikana vetoa on voinut lyödä haluamastaan kohteesta kotoa käsin.

Mobiilipelaamisen suuren suosion ja älylaitteiden yleistymisen vuoksi, vetoa pystyy nykyään lyömään missä vain ja milloin vain. Maailma on siis muuttunut paljon siitä, kun piti lähteä kauppaan, kioskille tai nyt jo lähes nostalgiselle huoltoasemalle palauttamaan vedonlyöntikuponki. Nettikasinoiden ja suosittujen vedonlyöntisivustojen tultua verkkoon, ovat innokkaat nettipelaajat voineet pelata globaaleilla vedonlyöntimarkkinoilla.

Live-vedonlyönnin tulo pelimarkkinoille runsaine kohteineen on tehnyt pelaamisesta todella jännittävää ja monipuolista. Tunnetut suomalaiset pelaajat ja vedonlyöntikirjailijat ovat julkaisseet kirjoja vedonlyönnin nikseistä, pelaamisesta ja sen merkityksestä jokapäiväiseen elämään.

Vedonlyöntikirjat

Vedonlyöntikirjoja kirjoittavat itsekin paljon pelaavat ja pelimaailmasta kiinnostuneet vedonlyönnin ammattilaiset. Alan ammattilaisena vedonlyöjät

voivat antaa kullan- ja rahanarvoisia vinkkejä muille pelaajille siitä, miten ja millä tavalla tulisi pelata. Tunnetuin oppaiden kirjoittajista on ehkä vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa. Tutustutaanpa seuraavaksi hieman alan oppaisiin.

Jorma Vuoksenmaa: Urheiluvedonlyönti – voittajan opas

Tunnetuin opas lienee urheiluvedonlyöntiä käsittelevä Urheiluvedonlyönti – voittajan opas -kirja. Kirja on julkaistu jo vuonna 1999, mutta vedonlyönnin perusperiaatteet ovat aina pysyneet samanlaisina. Jorma Vuoksenmaan mukaan mikään ei vedonlyönnissä ole koskaan 100% varmaa, mutta kuitenkin asian osaavalla pelaajalla on hyvät mahdollisuudet voittaa pitkällä tähtäimellä vedonlyönnissä.

Jorma Vuoksenmaa : Pokeri – Onnenpeli vai taitopeli?

Jorma Vuoksenmaa on paitsi vedonlyönnin myös pokerin ammattilainen. Kirja

käsittelee sekä onnen, taidon, tiedon ja pelistrategioiden merkitystä pokerin peluussa. Kirja on paitsi helppotajuinen myös hauska ja viihdyttävä.

Vili Pesu: Raviurheilun maailma

Kirja on täydellinen opas raviurheilun kiehtovaan maailmaan, ja täydellinen opas aloittelijalle totopelaamiseen.

Esko Helenius: Vedonlyönnin käsikirja

Kirja käsittelee selkeästi muun muassa sitä, mitä vedonlyönti itse asiassa tarkoittaa ja hänen mielestään vedonlyönti perustuu selkeään matematiikkaan. Kirjasta löytyy paljon erilaisia laskukaavoja ja vinkkejä eri lajeihin, kuten jääkiekko, jalkapallo, raviveikkaus, formulat, ja kaikki muut tunnetut urheiluun liittyvät vedonlyöntikohteet. Kirjan parissa vierähtää tunti jos toinenkin ja sille löytyy varmasti oma paikkansa jokaisen vedonlyöntiä harrastavan kirjahyllystä.

Jorma Vuoksenmaa

Jorma Tapio Vuoksenmaa (s. 23. syyskuuta 1962 Hämeenlinna) on suomalainen urheiluvedonlyönnin ammattilainen, sijoittaja ja analyytikko. Urheiluvedonlyönnin lisäksi Vuoksenmaa pelaa myös pokeria

Vuoksenmaan vedonlyöntifilosofia perustuu pääosin kaikkia suuria massoja taidokkaasti vastaan pelaamiseen, eli muun muassa valitsemalla hyviksi pelikohteiksi kaikkia enemmistön hylkäämiä altavastaajia, joukkueita ja yksittäisiä pelaajia aina lajista riippuen. Vuoksenmaa on pelaajana pitkän linjan ammattilainen, joka on aloittanut mielenkiintoisen uransa jo kouluikäisenä. Vuoksenmaata ovat kiinnostaneet aina ravit ja hevosurheilu kokonaisuudessaan, joten ei ihme että elämänura on löytynyt vedonlyönnin parista.

Vuoksenmaa on tullut tunnetuksi monien totoa ja vedonlyöntiä harrastavien parissa ja hänen kirjojaan on saatavilla paitsi kirjakaupoissa myös kirjastoissa

myös kirjakaupoissa ympäri Suomen. Jorma Vuoksenmaalla on takanaan kansainvälinen ura vedonlyönnin parissa, sillä jo nuorena, eli 1980-luvun puolivälissä Vuoksenmaa aloitti kertoimenlaskijana brittiläisellä SSP Overseas Betting -vedonlyöntiyhtiöllä Lontoossa. Tultuaan 1990-luvun alussa Lontoosta takaisin Suomeen, Vuoksenmaa jatkoi vedonlyöntialalla perustaen suurimman laman aikana kannattavan ja mielenkiintoa herättävän yrityksen nimeltään European Sports Betting Consultants. Kyseinen yhtiö myi asiakkaille urheiluvedonlyöntiin liittyviä vihjeitä. Yhtiö perustettiin vuonna 1993.

Jorma Vuoksenmaa on usein ollut julkisuudessa puhumassa urastaan vedonlyönnin parissa. Miten kielletyiksi tai pahoiksi koetut uhkapelit voivat tuoda elämään sisältöä, areena

ja mitä säännöllisestä pelaamisesta voi oppia? Voiko rahapelaaminen olla kannattavaa sijoitustoimintaa? Jorma Vuoksenmaan ajatuksin ja pelitaktiikkaan voi helposti tutustua eri medioiden välityksellä.

Suurvoitot

Vuoksenmaa on uransa aikana ollut mukana monissa suurvoitoissa, kuten vuonna 2012 voittamassa kaikkien aikojen mahtavinta raviveikkausvoittoa Suomessa Kuopion raveissa. Vuoksenmaa oli myös Englannin laukkavedonlyönnin historian huomattavammassa voittoporukassa mukana.

Voittosumma molemmissa liikkui miljoonissa, eli miljoona euroa ja miljoona puntaa.

Esko Helenius

Raumalainen Esko Helenius on kirjoittanut erittäin selkeän ja kattavan

Vedonlyönnin käsikirja -nimisen oppaan.

Vili Pesu

Vili Pesu toimii Ilta-Sanomien ja IS Veikkaaja -lehden toimittajana.

Pesu on hevosurheilun asiantuntija ja on muun muassa

hevosenomistaja ja totopelaaja.

Kirjan historiaosuuden on kirjoittanut Mikko Korpela, joka on opiskellut historiaa Tampereen yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa. Korpela työskentelee vapaa-aikanaan ravikilpailutuomarina.